Muutosten tuulet vanhuspalveluissa…….

 

 

 

img_20160912_133615Vanhuspalvelulain muutokset voimaan vuoden 2015 alusta. Sen tavoitteena on ikääntyvän väestön toimintakyvyn tukeminen.  Kunnan on ensisijaisesti selvitettävä mahdollisuudet vastata iäkkään henkilön palvelutarpeeseen joko kotona avopalveluiden turvin ennen pitkäaikaista laitoshoitoa.  Kunnan palveluita mm. on kotisairaanhoito, lääkäripalvelut, kuntoutussuunnitelma. Verenpaine ja verensokeri mittauksia normi lääkehoidon lisäksi. Sairaalasta kotiuduettaessa on mahdollista saada yöhoitoa, saattohoitoa. Ateria ja turvapalvelut tuovat päivään vaihtelua. Tarvittavat apuvälineet lääkärin lausunnon jälkeen.

 

Tilanne on haasteellinen, koska hallitus haluaisi säästöjä.  Suurien ikäluokkien kasvaessa ja lain turvin menot ovat kasvamassa.  Kotihoidossa asuvien mielestä tarjonta ei ole riittävä. Kuntotouttavia sekä toimintakykyä tukevia toimintoja tarvittaisiin enemmän.

Kunnon muuttuessa muutoksen haku prosessi on liian hidas, joten kalleisiin tilapäisratkasuihin joudutaan turvautumaan.

Miten vastaamme tulevaisuudessa haasteisiin?  Omaishoitajien kokonaisvaltainen tukeminen sekä huomioiden vapaan / lomien tarpeellisuuden.  Monet järjestöt järjestävät toimintaa, yksityisiltä palveluntuottajilta on mahdollisuus ostaa esim. siivousta.

Mielestämme työn arvotus, haasteellisuus tulee kasvamaan. Palkkatason toivomme nousevan moniosaamisen myötä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s