Eläimet, hyvinvointi ja terveys

on

Eläinten vaikutus ihmisten hyvinvontiin ja terveyteen. Eläinhoitajien kokemuksella eläinten vaikutukset voivat olla radikeeljakin, levoton ja prtynytkin ihminen rauhoittuu eläintä silittämällä, koskemalla tai katsomalla. Eläin ottaa vastaan ihmisen aina sellaisena kuin on. Pyyteetöntä rakkautta ja vuorovaikutusta.

foibekartanoeläimet.jpeg

Ihminen huolehtii eläinten läsnä ollessa itsestään paremmin ja vuorovaikutusta on helpompi synnyttää. Myös vainoharhaiset ja surulliset tunteet vähenevät eläinten kanssa toimiessa. Muistisairaille eläimet lisäävät onnellisuutta.

Eläinsuhteen omaavat ihmiset ovat tutkitusti onnellisempia, ja luovat myös ihmissuhteita helpommin.

76950137-e626-4fb7-8852-ca45036dc1e8

Myös lääketieteellisiä tutkimuksia on siitä, että eläimet vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen. Eläimet mm. Alentavat verenpainetta. Eläimen fyysinen kohtaaminen lisää onnellisuutta. Univaikeudet helpottavat. Ja esimerkiksi linnunlaulu helpottaa piikkikammoa. Päätimme kokeilla linnunlaulun vaikutuksia Foibekartanossa. Laitoimme Foibekartanon sydämeen linnunlaulua ja havainnoimme vaikutuksia. Ihmiset alkoivat keskustelemaan, mikä täällä on erilialla? Ihanaa! Mistä kuuluu tuo ääni? Työhuoneiden ovet aukenivat ja ihmiset tulivat hymyillen katsomaan, mitä täällä on? Onpa ihanaa! Siis pelkkä ääni? Linnunlaulu ja vaikutus on tämä. Uskomatonta! Eläinten äänillä on siis selkeästi vahva merkitys.

Vanhusten yleisin haaste on yksinäisyys, niin sanotaan. Lemmikit ja muut eläimet ovat apuna myös tähän. Tarpeellisuuden tunne lisääntyy kun pääsee hoivaaman ja huolehtimaan. Vuorovaikutusta eläimeen ja eläimen kautta muihin ihmisiin. Onnellisuuden hetkiä.

 

img_0084
Foibekartanon Onni

Hallitusohjelman mukaisesti teimme myös kokemusperäistä tutkimusta, mitä eläimet ovat merkinneet meille elämän aikana? Koirat ja kissatkin merkitsevät seuraa, juttukaveria, tapaa uusia ihmisiä, liikuntaa, lenkkeilyä ja ulkoilua. Turvallisuutta ja vastuuta. Lämpöä ja läheisyyttä, organisointia. Rauhoittaa, harrastusta. Eläimet saavat meidät myös leikkimään.

Koirat voivat olla lemmikkejä tai työkoiria, talonvahteja, metsästyskoiria, terapiakoiria, paimenkoiria, mitä vain! Koirat luovat onnistumisen ja epäonnistumisenkin tunteita! Molemmat ovat tärkeitä. Tunteet ovat tärkeitä. Ihmiset tarvitsevat tunteita.

Lemmikieläimistä myös kalat ja akvaariot luovat rahoittavia kokemuksia. Tarkkailua ja seurailua. Visuaalisuutta, hoivaamista. Akvaariota voi tuijottaa loputtomiin ja se on kuin entisajan tv. Vähän niinkuin nuotio.

Luonnoneläimet ovat myös yksi kategoria mikä nousi esille omien kokemuksien perusteella. Lintujen ruokkiminen, ehkä oravienkin, vaikka se ei taida olla järkevää. Mutta kun pakkasaamuisin voi katsella lintujen, oravien ja muiden eläinten jälkiä syntyy aitoja elämyksiä luonnosta! Luonnoneläimiä on ihanaa seurailla. Syntyy aitoja tunteita ja vuorovaikutusta. Tarinoita.

img_8091
Foibekartanon kanojen serkku, Neiti Näpsä Lappeenrannasta.

 

Tuotantoeläimet. Kanat, lampaat, kukot, possut, hevoset. Ne luovat muistoja. Maalaiselämän tunnetta ja oikeaa työtä. Elämän oppimista, tuoksuja ja ääniä. Uuden oppimista, vuorovaiktusta, opettamista. Haasteita, vastuuta ja ennenkaikkea tarpeellisuuden tunnetta.

Eläimillä on siis suuri vaikutus. Foibekartanolla on jo paljon eläimiä kesäisin kanoja ja lampaita. Keväällä tipuja haudotaan. Onni-koira ja useat hänen kaverit. Speedy-kissa Kotitalo 2:ssa. Mutta mitä vielä? Minkälaisia eläimiä ja eläinkokemuksia saamme aikaan? Aitojen eläimien lisäksi mielikuvia eläimistä, ääniä, tuoksuja, tarinoita, elämyksiä… Mitä vain!

Voisiko ne olla tunkiolieroja? Mehiläisiä? Kiiltomatoja? Jyrsijöitä? Eläintenjälkiä? Metsästystä? Riikinkukkoja? Ankkoja?  Mitä vain! Me Hyvän Elämän Valmentajat lähdemme tutkimusmatkalle kotitaloihin ja kysymme asiakkailta, Foibekartnaon asukkailta, Hyvän Elämän asiantuntijoilta miten eläimet voisitvat tuottaa lisää hyvää elämää. Kerro sinäkin ja kommentoi alle! 🙂

czjiisvwgaaxb6u-jpg_large

 

 

 

 

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s