Vierailu ortodoksiseen jumalanpalvelukseen taivaaseenastumisen kirkossa Tikkurilassa

on

Kesän ajan olimme haaveilleet vierailusta ortodoksiseen jumalanpalvelukseen. Haaveemme toteutui tiistaiaamuna 1.8. osallistumisena kunniallisen ja eläväksitekevän ristin esiintuomisen juhlaan ja välittömästi sitä seuraavaan liturgiaan. Tilaisuus kestikin peräti 2,5 tuntia. Jumalanpalvelus oli mielenkiintoinen seurata ja koimme pyhän kosketuksen. Mielemme rauhoittuivat ja keskityimme kuuntelemaan Jumalan sanaa. Ryhmämme luterilaiset oppivat ortodoksiperinteen rikkaudesta, miten liturgiassa huomioitiin koko kristinuskon perinne kolminaisuudesta, Mariasta Jumalan synnyttäjänä, kirkkoisät sekä marttyyrit.

Kunniallisen ja eläväksi tekevän Ristin esiintuomisen juhlalle on Ortodoksinen kalenteri -sivuston mukaan kaksi selitystä. Toisen selityksen mukaan juhlaa vietetään suuriruhtinas Andrei I:sen ja keisari Manuel I:sen näkemien näkyjen muistoksi. Näyissä sotajoukkojen kantamat Kristuksen ja Jumalanäidin ikonit ja joukot valaisi yhtäkkiä ihmeellinen valo. Toisen kreikkalaisen vuodelta 1897 peräisin olevan Horologionin selityksen mukaan ristiä kannettiin erilaisten elokuussa esiintyvien sairauksien vuoksi läpi Konstantinopolin, mikä tarjosi mahdollisuutta ihmisille kunnioittaa ristiä. Venäjällä juhlaan yhdistettiin myös venäläisten kastamisen muisto elokuulta 1. 988, joka oli myös Vladimir Kiovalaisen kastepäivä. Silloin pidettiin myös ristisaatto kirkossa veden pyhittämiseksi.

Jumalanpalvelus oli vaikuttava ja voimaannuttava kokemus. Koimme olevamme osana palvelusta. Saimme liikkua, kävellä, polvistua, suudella Ristiä ja osoittaa kunnioitustamme Jumalan hyvyyttä ja rakkautta kohtaan ristinmerkein sekä laulaa uskontunnustuksen ja Isä meidän rukouksen. Kirkkoon kuuluvat osallistuivat suureen ehtoolliseen. Ryhmän luterilaisilla oli mahdollisuus osallistua jälkiehtoolliseen.  Pyhän veden pirskottamisella puhdistuimme synnistä Pyhän Hengen vaikutuksesta. Tunnelma oli miellyttävä ja jumalanpalveluksesta jäi hyvä muisto.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s